Reizen en vakanties

U vindt hier informatie over de volgende onderdelen

 • Actieve vakanties
 • Attractieparken
 • Autohuur
 • Avontuurlijke reizen
 • Busreizen
 • Campingvakanties
 • Cruises
 • Hotels
 • Jongerenvakanties
 • Kindervakanties
 • Luchthavenparking
 • Reisproducten
 • Rondreizen
 • Self drive
 • Singlevakanties
 • Skivakanties
 • Sportvakanties
 • Stedentrips
 • Tickets
 • Vakantiehuizen
 • Vakantieparken
 • Verre reizen
 • Zonvakanties

Reizen of Vakantie

Dit is een vrijwillige verplaatsing van een of meer personen van een bepaalde locatie naar een andere locatie. Een persoon die op reis is, noemt men een reiziger.

Een reis kan worden gemaakt vanuit verschillende motieven. Een vakantie is een reis waarbij een individu of een groep voor een beperkte tijd een verblijf in vrije tijd elders doorbrengt. Deze vakanties is weer onder te verdelen in verschillende soorten van verblijf. Hierbij moet men denken aan  vakantie op een camping, hotel of appartement. Een ontdekkingsreis is een tocht die ondernomen wordt om nieuwe plaatsen te ontdekken. Een zakenreis of dienstreis is een reis ondernomen vanuit de werksituatie. Een bedevaart is een tocht naar een oord met een bijzondere religieuze betekenis en een woon-werk trip is een vaste route van huis naar werkplek.

Dan zijn er nog de diverse manieren van reizen zoals met de auto, de bus, met de boot of natuurlijk met het vliegtuig.

Actieve vakanties

Actieve Vakantie is een meerdaagse periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt; hij of zij gaat tijdelijk niet naar school, studie. Een extra kenmerk bij actieve vakantie is dat men bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen, skiën of survivallen doet.

 

Active Vakanties

Attractieparken

Een attractiepark (ook pretparkthemapark of amusementspark) is een gecentraliseerd en immobiel amusementsoord waar, meestal tegen één toegangsprijs, grote attracties zijn opgesteld. De attracties kunnen uiteenlopen van een sprookjestuin tot de meest geavanceerde achtbanen.

In Europa hebben attractieparken zich veelal ontwikkeld tot ontspanningsplekken waar mensen kunnen recreëren tegen een bepaalde toegangsprijs. In de Verenigde Staten vervullen ook exposities een belangrijke rol in attractieparken. De attractieparken waren de historische voorlopers van de moderne themaparken en, in de Verenigde Staten, van de lokale en regionale kermissen. Themaparken hebben de plaats ingenomen van veel attractieparken, maar de twee termen worden afzonderlijk van elkaar gebruikt. Het oudste park van de wereld is Bakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Een ander oud park is het Prater in Wenen, dat sinds 1766 is te bezichtigen.

Attractieparken

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Autoverhuur

Door de toename van de mobiliteit in de afgelopen eeuw ontstond behoefte aan een nieuw soort dienst, autoverhuur. Zakenlieden waren de belangrijkste klanten, gewoonlijk reisden zij per trein en later per vliegtuig. Omdat niet alle plaatsen makkelijk en efficiënt bereikbaar waren ontstond de behoefte aan de mogelijkheid om vanaf een spoorwegstation of vliegveld verder te reizen per auto. Autoverhuurbedrijven ontstonden om aan deze behoefte te voorzien.

De eerste autoverhuurbedrijven ontstonden in de Verenigde Staten van Amerika, na de introductie van de T-Ford als automobiel voor massaproductie. Walter L. Jacobs opende in september 1918 op 22-jarige leeftijd als een van de eersten ter wereld een autoverhuurbedrijf in Chicago. Hij begon met een tiental T-Fords, die hij zelf repareerde en overspoot.

In Europa opende Martin Sixt in 1912 zijn deuren. Hij was een van de eerste autoverhuurders in Europa met zeven auto’s. Hij verhuurde Mercedes en Deutz-Luxus.

Autoverhuur

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Avontuurlijk Reizen

Dit is de vrijwillige verplaatsing van een of meer personen van een bepaalde locatie naar een andere. Bij een avontuurlijke reis is het belangrijkste kenmerk dat men niet alleen over de gebaande paden gaat. Men heeft er plezier in en vindt hier genoegdoening bij om een reis te maken mer veel avontuur.

Avontuurlijk reizen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Busreizen

Ook hier gaat het erom dat een of meerdere personen verplaatsen en vervolgens verblijven op een andere plaats. Men doet hier niet de normale bezigheden. Het kenmerk van busreizen is dat men zich tijdens de reis van a naar b zich verplaatst met een touringcar. Het zijn dan ook vaak volledig verzorgde reizen

Busreizen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Camping Reizen

Dit zijn reizen naar een kampeerterrein of (in het Frans, niet Engels) camping is een plek met voorzieningen om te kamperen. Hier kan een eigen tent worden opgezet en de vouwwagen, caravan of camper worden neergezet. Veel kampeerterreinen verhuren deze voorzieningen ook of er zijn vergelijkbare vormen van onderdak zoals trekkershutten of zogenaamde Pipo-wagens (vernoemd naar Pipo de Clown).

Doorgaans is een camping een stuk land met velden omzoomd door struiken en bomen om beschutting te bieden. De kampeerveldjes hebben vaak een begroeiing bestaande uit gras.

Veel Nederlandse campings zijn aangesloten bij de RECRON, die als belangenbehartiger voor de Nederlandse campingsector optreedt. Voor België is dat onder meer Recread.

Camping reizen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Cruise

Dit is het deel van het personentransport over zee of rivier, waar het bedrijfsmodel gebaseerd is op het amuseren van de passagiers.

Voornaamste routes

Cruiseschepen blijven over het algemeen redelijk lokaal. De meesten maken gedurende de zomer rondvaarten in een specifieke regio, zoals bijvoorbeeld langs Alaska, in de Middellandse Zee, of de langs de kusten van West-Europa. Gedurende de winter worden cruiseschepen naar zuidelijkere gebieden gestuurd, zoals de Caraïben, de kusten van Latijns-Amerika en Australië. Daar genieten ze van de zachtere weersomstandigheden.

Wanneer een cruiseschip van zijn zomerlocatie naar zijn winterlocatie vaart, of andersom, noemt men dat een herpositioneringscruise. Deze cruises zijn vaak goedkoper, en worden soms in een specifiek thema gehouden.

Cruises

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Hotel 

Dit is een dienstverlenend etablissement met een commercieel oogmerk waar iemand tegen betaling kan overnachten of onderdak vinden (Latijn hospitalis = gastvrij). Anders dan bij logies-en-ontbijtconstructies (B&B’s), gaat het om grotere voorzieningen voor tientallen tot tienduizenden gasten. Ook hostels worden over het algemeen niet als hotels aangemerkt, deze voorzieningen zijn vooral anders doordat er minder faciliteiten voor privégebruik zijn (er is minder privacy).

In en nabij stadscentra van grotere steden zijn veel hotels te vinden, met name in de buurt van grote treinstations. Daarnaast zijn meerdere bedrijven te vinden op en rond grotere luchthavens. Ook veel kleinere plaatsen beschikken over een of enkele hotels en vooral voor doorgaande reizigers bestaan de nodige accommodaties rond auto(snel)wegen.

Hotels

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Jongeren Vakanties

Dit zijn vakanties hoofdzakelijk bedoeld voor jongere mensen. Deze reizen gaan vaak naar bekende feestlocaties aan de diverse Costa’s in Spanje. ook zijn andere landen en plaatsen in trek zoals in Portugal, Griekenland, Bulgarije en natuurlijk Turkije.  Naast het uitgaan en feesten is een andere bezigheid het relaxen aan de stranden om weer bij te komen van de dag ervoor, of zich alvast voor te bereiden op de volgende avond.

Jongeren Vakanties

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Kinderen Vakanties

Bij dit type reizen staan de jonge kinderen centraal. Het zijn meestal locaties die wat rustiger gelegen zijn, en waar veel aandacht is besteed aan het vermaak van de kinderen. U moet dan denken aan extra amusement voor de kleintjes en extra speel mogelijkheden.

Kinderen reizen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Luchthaven Parking

Parkeren is het laten stilstaan van een voertuig, niet zijnde een (brom)fiets, langer dan nodig is voor het (onmiddellijk) laten in- en uitstappen van passagiers of voor het (onmiddellijk) laden en lossen van goederen. Parkeren is normaliter het sluitstuk van een rit, tocht of vlucht (ook vliegtuigen en schepen parkeren).

Parkeerplaatsen zijn onderdeel van de verkeersinfrastructuur en worden in bijna alle landen aangeduid met de letter P. Luchthaven parking is echt bedoel voor het stallen van auto’s voor een langere periode. Als men bijvoorbeeld 2 of 3 weken lang op vakantie gaat. De locatie is dan ook altijd in de buurt van een Luchthaven, in Nederland bijvoorbeeld Schiphol  of Eindhoven. In België moet men dan denken aan Zavetem.

Een (brom)fiets kan bijvoorbeeld in een al of niet bewaakte fietsenstalling worden gestald.

Luchthaven Parkeren

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Reisproducten

Dit is een hele algemene term. Het betreft hier producten of artikelen die men mee neemt op reis om deze zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Men kan dan denken aan slaapzakken, reisdocumenten, oordopjes, schoeisel en nog veel meer.

Reisproducten

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Rondreizen

Vaak is het bij vakanties zo dat je ergens naar een locatie toe gaat en daar gedurende een van te voren bepaalde periode verblijft. Van af deze locatie kan men dan eventueel diverse uitstapjes maken.

Bij een rondreis wordt van te voren wel de locatie gekozen waar je in eerste instantie naar toe gaat. Vervolgens wordt al bepaald waar men de volgende dag naar toe gaat met bijvoorbeeld een auto. Op deze locatie verblijft men vervolgend weer een of twee dagen. Dan vertrekt men weer naar een andere locatie en zo verder. Na een bepaalde periode gaat men dan weer terug naar huis. Op deze manier ziet men natuurlijk veel meer van een bepaalde regio of land.

 

 

Rondreizen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Selfdrive

Bij selfdrive is het de bedoeling, dat u niet een bepaalde locatie gebracht wordt door middel van bijvoorbeeld een vliegtuig of touringcar, maar zelf naar de locatie toe gaat. Dit gebeurd vaak door een auto of ook mogelijk is om per fiets te gaan.

Selfdrive

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Singlevakanties

Dit zijn vakanties naar alle bekende bestemmingen, zoals Spanje, Italië, Griekenland en nog vele andere.  Ook betreft het hier ook alle reistypes zoals actieve vakantie’s, zonvakanties, skivakanties en  alle andere mogelijke manieren van tijd verdrijf. Tevens geldt ook hier vele mogelijkheden van vervoer als vliegreizen, busreizen, eigen vervoer of cruise. Het grote verschil is dat al deze reizen geschikt zijn voor een persoon.

 

Singlevakanties

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Skivakantie

De belangrijkste vermaak bij een skivakantie is het skiën. Genieten van een heerlijk zonnetje in de bergen. Je voelt je vrij en gelukkig als je over de pistes zoeft. Naast het skiën is ook het apres skien een belangrijke bezigheid.

Skivakanties

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Sportvakanties

Bij een sportvakantie is de belangrijkste kenmerk van de ontspannende vakantie ook de inspanning van het beoefenen van een sport. Men kan hierbij denken aan fietsen, bergbeklimmen, wandelen etc.. Natuurlijk mag de broodnodige ontspanning niet ontbreken. Want na gedane arbied is het fijn om te ontspannen.

Sportvakanties

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Stedentrips

Bij een stedentrip moet men denken aan reizen van een korte duur. Men gaat dan een bekende stad bezoeken. Men kan denken aan bekende steden als Parijs, Londen, Amsterdam, Barcelona en ga zo maar door. Vaak zijn de kenmerken van deze steden dat ze veel cultuur en vermaak binnen hun stadsgrenzen hebben. Bekende voorbeelden zijn de Eiffeltoren of de wallen.

Stedentrips

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Tickets

Veelal zijn dit vliegtickets is het vervoerbewijs dat een passagier recht geeft op vervoer per vliegtuig naar de bestemming die men geboekt heeft. Men kan een enkele reis boeken of een retour of via een afwijkende route vliegen. Dit vliegtuigticket wordt door de luchtvaartmaatschappij of reisbureau uitgegeven en wordt gebruikt om een boarding pass op het vliegveld te verkrijgen. Een vliegticket is in tegenstelling tot bijvoorbeeld een treinkaartje op heel dun papier gedrukt en meestal in drievoud aanwezig.

Een speciaal vliegticket is het Round-The-World-Ticket, dat reizigers de mogelijkheid biedt een reis om de wereld te maken.Hierbij is men meestal wel aan een aantal voorwaarden verbonden.Zo mag men vaak  maar in een richting  vliegen, maar bepaalde luchtvaartmaatschappijen in combinatie met elkaar mogen worden gebruikt en dat men een verplicht aantal tussenstops moet of mag maken.

Tickets

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Vakantiehuizen

Een vakantiehuis of recreatiewoning is een huis dat men huurt of koopt om de vakanties door te brengen en bestaat ten minste uit een woonkamer, keuken, slaapkamer, een nattecel met wc en douche of bad en een terras om buiten te kunnen vertoeven.

Populaire vakantiebestemmingen voor veel Europeanen (waaronder Nederlanders en Belgen) zoals Spanje, Frankrijk, Italië, Turkije, Hongarije, en Oostenrijk hebben veel vakantiehuizen. Met het dalen van de vliegtarieven zijn ook landen buiten Europa als Curaçao en Zuid-Afrika aantrekkelijker geworden.

Ook in Nederland en België zijn er veel vakantiehuizen. In de regel zijn dit geen grote huizen maar bungalows of appartementen. De gehele kuststreek, de Waddeneilanden, de Veluwe en Zuid-Limburg zijn in Nederland de streken waar mensen die rust en ontspanning zoeken graag een vakantiehuis betrekken. In België zijn vanouds de Ardennen een streek waar men graag een vakantie-onderkomen zoekt; niet enkel Vlamingen maar ook steeds meer Nederlanders hebben daar een permanente vakantiebehuizing. De meest bezochte Vlaamse regio is de Kuststreek en op nummer 2 : de Vlaamse regio de Westhoek, nabij de kust gelegen.

Vakantiehuizen kunnen bedoeld zijn voor groepen (soms zelfs tot 15 personen). Op deze manier worden de huurkosten gedeeld, waardoor een klein budget volstaat per deelnemer. In West-Vlaanderen zijn heel wat vakantiehuizen die groepen tot 32 personen kunnen ontvangen. Vlamingen zijn levensgenieters en komen graag samen voor een weekend met familie, vrienden, collega’s of leden van een vereniging. 

Een vakantiehuis is als woningtype ongewenst voor permanente bewoning. In Nederland is het zelfs niet toegestaan om er permanent te verblijven, dat wil zeggen bij het bevolkingsregister ingeschreven staan op het adres van het huis.

Vakantiehuizen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Vakantieparken

Een bungalowpark (ook vakantiepark) is een park met vakantiehuizen die verhuurd worden aan vakantiegangers en toeristen.

De vakantiebungalows zijn niet bestemd voor permanente bewoning, maar worden in principe alleen tijdelijk verhuurd, doorgaans per week, midweek of weekend. Bungalowparken zijn meestal van de lente tot in de herfst geopend, maar zijn er steeds meer het gehele jaar door geopend.

Een bungalowpark ligt vaak bij (of in) een recreatiegebied, natuurgebied of toeristisch attractieve omgeving. Toch kent een bungalowpark zelf vaak ook de nodige voorzieningen. Vaak is er een zwembad, filmzaal, speeltuin en horecagelegenheid daarnaast zijn er meestal sportfaciliteiten als bowlingbanen en activiteitenprogramma’s. Naast zeer luxe parken met alle voorzieningen in en om de bungalows zijn er ook zeer eenvoudige en rustige bungalowparken. Een eigenaar van een bungalowpark kan door het aanbod van voorzieningen op een bepaalde doelgroep van bezoekers richten.

Vakantieparken

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Verre Reizen

Het voornaamste kenmerk van verre reizen is dat het reizen zijn naar veelal andere continenten dan Europa. Men moet dan denken aan Afrika, Australië, Azië en America. Het zijn vaak ook reizen met een meer dan gemiddelde reisduur.

Verre Reizen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Zonvakanties

Zonvakanties zijn de meest populaire type van vakantie vieren. Men gaat naar gebieden waar meestal veel meer zon is dan in Nederland of België.  Het is dan heerlijk om te genieten van het strand of een tochtje te maken met een jeep. Men moet dan denken aan landen als Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Kroatië of Turkije. Een populaire vorm is de All inclusive vakantie. 

 

Zonvakanties

I am raw html block.
Click edit button to change this html