Warenhuizen

U vindt hier informatie over de volgende onderdelen

Warenhuizen

In België

In België ontwikkelde het warenhuis, naar Parijs voorbeeld, zich eerder dan in Nederland. Bekende voorbeelden zijn de warenhuizen van Grand Bazar en À l’Innovation, Galeries Anspach, Grands Magasins de la Bourse in Brussel, Antwerpen, Luik, Gent en vele andere steden. Een aantal van deze warenhuizen zijn ontworpen door Victor Horta. In de Antwerpse Grand Bazar (van Horta) is nu een winkelcentrum gevestigd. In de imposante Luikse Grand Bazar du Place Saint-Lambert op de Place Saint-Lambert is nu o.a. een HEMA gevestigd.

Andere bekende Belgische warenhuisketens waren Priba (Prix Bas) en Sarma.

De belangrijkste warenhuisketen in België op dit moment is Galeria Inno.

In Nederland

De eerste winkel, die in Nederland als warenhuis aangemerkt zou kunnen worden, was de Winkel van Sinkel op de Nieuwendijk in Amsterdam. De winkel, aanvankelijk niet meer dan een stoffenzaak, was in 1821 opgezet door de Duitser Anton Sinkel. Toen hij zijn zaak steeds meer uitbreidde, kreeg het langzaam de vorm van een warenhuis. Later kwamen er vestigingen elders in het land.

Begin 20e eeuw was de Belgische warenhuisketen Grand Bazar vertegenwoordigd in een aantal Nederlandse steden. Deze Grand Bazars waren groter van opzet dan Nederlandse winkels tot dan toe. Sommige warenhuizen (Utrecht, Maastricht) waren gevestigd in Jugendstil-panden. Nog in 1965 opende Grand Bazar een nieuw filiaal in Eindhoven.

De eerste moderne Nederlandse warenhuizen werden geopend in 1912 (Vroom & Dreesmann, aan de Kalverstraat in Amsterdam), en 1914 (De Bijenkorf, aan het Damrak eveneens in Amsterdam). Daarnaast waren in enkele Nederlandse steden lokale warenhuizen te vinden. In Rotterdam was het warenhuis Ter Meulen gevestigd, in Heerlen Schunck en tot 1981 in Maastricht (Wyck) Maussen. In Assen is vanaf 1897 Warenhuis Vanderveen gevestigd.

Warenhuizen